"Ons Hoeve"

Rondom ons Hoeve deel I en II.

Geboren en getogen ben ik aan de Pijnackerse Katwijkerlaan, een polderjongen pur sang. Als kind kwam ik in en rond de Katwijkerlaan bij veel boerenbedrijven over de vloer, struinde graag door de polders en gaf mijn ogen goed de kost. Veel van het zuivere boerenleven is aan het verdwijnen, dat doet pijn. Twee jaar geleden heb ik het plan opgevat om een film te maken over het boerenleven zoals dat er een halve eeuw geleden uitzag.

De toertocht gaat langs een groot aantal boerderijen, de Katwijkerlaan, de Nieuwkoopseweg en Nootdorp. Ook in Zoetermeer worden boerderijen bezocht. Deze gaat per tweespan, met op de bok Cor Hofman als "Arie Notenboom", de tweede bewoner van de Notelaer aan de Nieuwkoopseweg. Begonnen wordt op de fraaie hoeve "Vredelust" van Piet en Cock van Leeuwen-Nooteboom aan de Katwijkerlaan. De rit met het tweespan levert een mooi sfeerverhaal op over hoe het leven op en rond de boerderijen er aan toe ging. Koeien worden handmatig gemolken. Op een ouderwets fornuis, met gaten in het bovenblad waar pannen en ketels in passen, wordt op een ouderwetse manier koffie gezet, vensterramen worden met een ragebol bewerkt en er komen ouderwetse weckpotten ten tonele. De was wordt gedaan op een was-plank en een harde borstel. Pure nostalgie.

Er komen mooie beelden langs van uilen, van ooievaars met jongen en de hengstenboer, die op bezoek komt om zijn hengst aan het werk te zetten. Uniek zijn de beelden van een haas, dat haar vier jongen laat zogen. Ik ben er, met Jobsgeduld in geslaagd om hier, van twee meter afstand, opnamen van te maken.

Paarden

Behalve de koeien speelden in vroeger jaren ook de paarden een belangrijke rol in het boerenleven. Zij stonden voor de ploeg, brachten op afgeladen wagens het hooi naar de hooiberg, en vervoerden kerkgangers. In de film komt dus ook de hoefsmid uitgebreid in beeld, want de edele dieren moesten goed “schoeisel” onder de benen hebben. Ik ben er op uitgetrokken om tijdens een oogstfeest in Dwingelo bijvoorbeeld, opnamen te maken van een dorsmachine, met stoom als krachtbron. Zelf kom ik ook regelmatig in beeld om in oud Hollandse taal uitleg bij de beelden te geven. Het verbindende commentaar is ingesproken door Ria mijn vrouw, die in ouderwetse boerenklederdracht af en toe in beeld verschijnt.

In de films komen de vier jaargetijden mooi in beeld. Het voorjaar met het ontluikende jonge leven, de zomer, waarin geoogst wordt en de herfst, waarin mens en dier zich klaar maakt voor de naderende herfst. Het slot van de film speelt zich af in een sfeervolle winterse ambiance, in en rond de dorpskerk waar met volle overgave het Ere zij God gezongen wordt en eindigt met bijzondere nostalgische sneeuwbeelden.

Deze DVD films hebben ieder een speelduur van 50 minuten.

Contact & Reserveringen
Voliérevogels (DVD)

Natuurfilms met Christelijke achtergrond (DVD)

Jan Chris en
Ria van Dam


Klik hier voor email contact

Informatie
Natuurfilms (DVD)

Australische films (DVD)

Copyright© 1980 - 2024 Vodamfilm®
Alle rechten voorbehouden. All rights reserved.